mandag 29. april 2013

60 liter hvitmaling står klar




Nyhuset skal males, og vi har kjøpt inn 60 liter hvitmaling og ti liter grunning.

Panelet vi har lagt på veggene er ferdig grunnet, så det behøver vi ikke gjøre. Det er bare å male. Grunningen er til rekkverket som skal opp på verandaene og inngangpartiet. Dette treverket må grunnes før det males.


Vi maler huset hvitt. En stund tenkte vi å ha lys grå maling rundt vinduene, men i første omgang maler vi alt hvitt. Så ser vi det an.
Vi har sett et par andre hus som er helt hvite. Det er enkelt og greit.

Nå er det bare å få leid en lift og få noen dager med oppholdsvær. Så er vi i gang. Det er en stor fordel å få malt før insektsesongen starter. 

Det har vi erfart før. Da vi malte hytta måtte vi gjøre det på sommeren. Det var alt for varmt å male på dagene, og det blir vondt i øynene når sola skinner på hvitmalingen.
Så vi malte på nettene – men ble likevel plaget med innsekter som feset seg i malingen.

Så målet er å få malt så fort som mulig.
Kryss fingrene for at vi får noen dager med fint vær!

søndag 28. april 2013

Museband



Mange morsomme ord i byggebransjen.

Jeg måtte le første gang jeg hørte ordet museband. Det er noen år siden. Vi bygde nytt bad og yttergang på hytta. Og så sa Ulf  vi måtte kjøpe museband. Da lo jeg godt.

Museband ser det ut:


Musebandet plasseres nede under panelet ute på veggen og skal som navnet antyder, hindrer at mus klatrer inn i veggen under panelet.

Da jeg var fire år flyttet familien min inn i nytt hus som foreldrene mine hadde bygd. Den gangen fantes tydeligvis ikke museband.

Sommeren etter var det såkalt museår. Det krydde av mus overalt. Jeg husker at broren min og jeg satt klar utenfor garasjen med bøtte og plastspader. Vi ventet på at en ny mus skulle komme ut av garasjen. Vi slo musa i svime med spaden, puttet den i bøtta – og når vi hadde mange nok bar vi den til naboens hund Kajsa. Vi trodde nemlig at ho likte mus – for vi hadde sett hos spise en mus en gang.

Og musene tok selvsagt også veien inn i veggene. Vi hørte det krabbet inne i veggene og oppe på mørkeloftet.

Hva pappa gjorde, er jeg usikker på. Men vi fikk i alle fall katt- og musene forsvant.
I dag er museband vanlig når man bygger hus. Takk og lov!

lørdag 27. april 2013

Tror det blir rødt bad



Etter å ha bladd i kataloger, kikket i butikker – så har jeg falt for to baderomsinnredninger. Begge røde.



Aldri visste jeg at baderomsinnredninger skulle være så like. Hvitt, grått og sort, med noen innslag av bjørk. Veldig mye lik design. Få ting som skiller seg ut.

Med noen få unntak – heldigvis.

I utgangpunktet hadde jeg ikke så veldig mange ideer til hvordan baderomsinnredningen skulle være. Var bare bestemt på at det ikke skal være gammeldags som på hytta, og at jeg ønsker noe som er mer moderne. Heldigvis er Ulf enig.

Jeg har altså bladd i utallige kataloger, og falt altså pladask for to forskjellige innredninger. Den ene selges på Byggmaker – den andre på Comfort.
Synes begge er fin. Og begge er rød…


Vi har hele tiden sett for oss grå fliser på gulvet og lyse fliser på veggene. Grått og rødt passer godt sammen.
Elin på Steinsenteret foreslo at vi da brukte røde mosaikkfliser inne i nisjene i dusjen. Det kan bli skikkelig tøft. 

Og siden veldig mye i hust blir tradisjonelt – kan det jo være gøy å overraske på badet… he he…

Vi var innom Comfort i dag for å se på fargeprøve på fargen på innredningen. Da fikk vi vite at den var gått ut av produksjon. Men Vibeke lovet å sjekke – kanskje Foss bad fremdeles har noen modeller på lager.
Greit å ha to alternativer å velge mellom.
Fargen på Foss bad er i rød høyglans. Den på Byggmaker er mer dyp mørk. Vi får sette de opp mot hverandre når vi får vite om det er et reelt valg eller ikke.

fredag 26. april 2013

Mange fliser å velge mellom




Vi har startet jakten på flisene. Dette er gøy.

For å få et pristilbud på flislegging, er den en fordel at vi har bestemt oss for hvilken type fliser vi skal ha.
Vi skal ha fliser i mange rom.
På kjøkkenet står valget mellom tapet med glassplate foran rundt vasken, eller å fliselegge to vegger. 

Vi hadde tirsdag besøk av Elin på Steinsenteret på Ankenes. Hun stilte gjerne opp for å gi oss råd og tips, og det er mye enklere for henne å skjønne hva vi er ute etter når hun får se rommene.
Så hun var kjempekjekk og kom på hjemmebesøk.
I går hadde hun funnet frem flere forslag til fliser som hun viste oss. 

På kjøkkenet ble vi raskt enig om mest mulig nøytrale fliser, for å fremheve steinbenkeplaten. Vi så på  2-3 alternativer. Men vi låner ikke hjem prøver på kjøkkenfliser før kjøkkenet er montert.
Det blir nok mye enklere å se hva som blir fint når alt er på plass. Kjøkkenet kommer for øvrig 28. mai – og det er jo ikke lenge til.

Noen forslag til fliser på kjøkkenet. Flisene ligger for øvrig på samme type stein som blir benkeplaten vår.


Når det gjelder gangen nede har vi lyst på store fliser som gjerne går i en grå tone. Grått er lett å kombinere med andre farger.

Det samme har vi snakket om - litt lysere grå fliser – på vaskerommet. Her foreslo hun noen billige og greie fliser. Vaskerommet er jo ikke det rommet vi vil bruke mest penger på.
På toalettet nede hadde jeg sett noen fliser i en katalog som jeg syntes var veldig fin. Men de så ikke helt sånn ut i virkeligheten. Derfor ble det lånt med hjem flere alternativet. Toalettet er lite, og derfor  tenker vi små fliser lagt i mønster.

På badet oppe har vi lyst på store fliser. Rommet er nesten 16 kvadratmeter, så det vil bli fint. Også her tenker vi grått på gulvet. På veggene avlange fliser i lys beige/hvitt. Vi fant to alternativer som vi begge liker.

I utstillingen på Steinsenteret var flere av flisene montert på bad, så det var lett å se hvordan det ble med flere sammen. Der oppdaget vi også en glassbyggestein med bobler i. Det ble instant love fra min side.

Denne glassbyggersteinen likte jeg veldig godt. Flisene er et av alternativene vi vurderer til veggen på badet i andre etasje.


Om vi kan bruke de – gjenstår å se. Men steike fin var de.
Nå har vi fått låne med oss mange forskjellige varianter hjem. I løpet av helgen håper jeg at vi kan utelukke noen – og kanskje velge ut andre fliser.

Jeg legger ut flere bilder i løpet av helgen,  av flisene i de rommene vi kanskje skal bruke dem i.


torsdag 25. april 2013

Vi har ikke en skrue løs




Men derimot cirka 19.000 skruer fast i veggene.

Dagens snekkere bruker nesten ikke hammer og spikerpistol. Nå er det skruer og skruemaskin som gjelder.

Her er en av typene skruer som er brukt i huset vårt.

Det aller meste på huset vårt er skrudd i hop med skruer.

Hittil har snekkerne våre, brukt cirka 19.000 skruer...

Det er brukt noen esker med skruer ja...

I tillegg er det brukt cirka 5.000 spiker. I hovedsak er spiker brukt til panelet på utsiden.
Svigermor som bor like ved oss bemerket her om dagen at hun nesten ikke hører noe lyd fra byggeprosjektet. Og det er sant.


Cirka 5.000 spiker er brukt så langt.


Så i tillegg til at dette skal gi sterkere og mer solide bygg, så gir den nye byggemetoden mye mindre støy for naboene.
Vinn vinn med andre ord.
Og skal noen endres, er det enkelt. 

Så spørs det hva den eller de som kanskje en gang i fremtiden skal rive huset tenker. Kanskje forbanner de skruene og ønsker seg spiker, som kan dras ut med brekkjern? For det er så mye enklere, tenker de kanskje?

Nei, sier nå jeg. I alle fall ikke slike spiker som ble brukt på 50-tallet. For vi har revet noen tak og vegger nå og alt sitter bom fast..
Så heller skruer, spør du meg…