tirsdag 6. november 2012

Hva er inni veggen?
Vi har hull i kjøkkentaket og nå har vi også åpnet en vegg i stua for å finne ut hva som er inni.

Hullet i kjøkkentaket ble laget for å finne ut hvilken vei stavene i taket går. Det måtte nemlig snekkerne vite for å kunne planlegge hvordan de skal løse utfordringen med at vi skal fjerne flere vegger i huset. Det er også viktig å vite i forhold til nybygget.
Dette hullet har vi levd med i noen måneder.
Hull i veggen
Nå skal vi leve med et hull i veggen.
Det var faktisk jeg som foreslo å rive litt av veggen for å finne ut om det er rupanel både på innsiden og utsiden av stavene. På utsiden har snekkerne allerede konstatert at det er rupanel. Da vi rev badet oppdaget vi at det var rupanel på begge sidene.
Så i går ettermiddag flyttet vi den ene sofaen. Under vinduet gikk min kjære i gang med å fjerne først den malte asiaplaten. Under den var det tapet. Så var det den type plate de brukte før som er veldig myke. Og til sist konstaterte vi at ja, det er rupanel på innsiden også.
Siden veggene våre kun er 10 cm, har vi bestemt å fore ut 10 cm til slik at vi kan ha 20 cm isolasjon i veggene.
Snekkerne måtte derfor vite om det var rupanel både på innsiden og utsiden av veggen før de avgjorde hvordan de skal løse utfordringen.
Løsningen nå blir å fore inn veggen 5 cm i rommet, fjerne rupanelet på innsiden og legge 15 cm isolasjon her. De lar rupanelet bli igjen på usiden, og forer ut 5 cm og legger isolasjon også her.
Fyrt for kråka
Det skal bli deilig å få ordentlig isolasjon i veggene. Vi har nemlig slitt med å holde huset varmt – særlig når det er veldig kaldt og vind ute.
Isolasjonen vi har nå er av den typen som ble sprøytet inn i veggene. Når dette er gjort vet vi ikke sikkert, men det vi vet er at isolasjonen ikke er overalt i veggene. Enkelte steder i huset er det kaldere enn andre steder.
Vi har rett og slett et kaldt hus – og strømforbruket er langt høyere enn normalt for et hus på vår størrelse. I flere år har vi rett og slett fyrt for kråka.
I sekker
Snekkerne som er to hyggelige litauere som jobber for Brødrene Liljebakk er i full gang med jobben. Til nå har de revet deler av veggen utvendig for å komme til. Da har de også fjernet den gamle isolasjonen. Den blir oppbevart i plastsekker slik at den ikke skal bli våt.
Vi betaler for antall kilo når vi leverer avfall på dungen, og vi vil unngå å betale mer enn vi må. Det er dyrt å rive et hus…
Veggen før vi begynte å rive.

Dette er nok tapeten som var i stua i 1951 da huset var nytt.

Vi tok opp veggen for å finne ut om det var rupanel på innsiden av stavene. Og som bildet viser. Det var det. Heldigvis skjuler sofaen hva vi har gjort... 

Rupanel også på utsiden av stavene. Sånn så det ut da jeg dro på jobb i dag.

Isolasjonen som er i veggene i dag ser sånn ut. Gleder meg til å få ordentlig isolasjon i veggene!

Her er våre to snekkere og arbeidsleder Wanja fra Brødrerne Liljebakk. Her planlegger de dagens arbeid, oger glad for termosen med kaffe som vi bar ut til dem .)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar