tirsdag 20. november 2012

Snart klar til å bygge taket



Veggene i tilbygget er snart ferdig. Om ikke lenge kan snekkerne begynne med taket.

Våre kjekke snekkere fra Litauen vil gjerne ha juleferie, og står på sånn at de kan få reist hjem tidligere. Derfor jobbet de også lørdag. Da fikk de bygd veggene i andre etasjen på det nye tilbygget. På grunn av takvinkelen blir det ikke full takhøyde som dere ser på bildet ved ytterveggene.

Det er så utrolig morsomt å se hvor fort byggingen går. Og så vet jeg jo, at etter hvert som finsnekringen begynner vil det føles som at ingenting skjer… Det er jeg forberedt på. Men akkurat nå gleder vi oss veldig over hvert fremskritt.

Snart klart til å begynne med taket i tilbygget.
Materialer til tak-konstruksjonen ble levert i dag.
Hvis alt går som planlagt skal snekkerne begynne med tak-konstruksjonen i nybygget i løpet av uka.

1 kommentar:

  1. Det er så mye "klirr" med å logge seg gjennom Google (og alle de andre) Men jeg er Arne Haga fra like rundt svingen.




    Vi hadde et 60 m2 bygg (ganske nytt) på en diger mur i 1975. I 1976. reiv vi greiene, beholdt nye dører og endel materialer som kunne sages av snekkerne med hjemmelaget byggesag. I 1977 flyttet vi inn. Og i perioden etterpå har det vært jevnt vedlikehold, påbygg osv. Utskifting av tak, utskifting av noen vinduer mm.


    Jeg er enig med min bror. Det er slitsomt mye arbeide med gammelt i nytt.

    Derfor er jeg skikkelig imponert.

    Ikke bare over byggeprosjektet, og egeninnsatsen.

    Men dokumentasjonen. Og "sorger og gleder" (vi beiset i sin tid ytterkledning før den ble satt opp fordi vi skjønte at vi ville ha lite energi til "å gå på veggene" første tiden) Det er mye å "ta inn" over seg av mange som går igang, utfører og gjennomfører.

    Det er fantastisk flott dokumentasjon for enhver som vil igang med ombyggingsprosjekt og føre sammen gammelt og nytt.



    Du må få lagt siden ut på Byggebolig.no, for der er det mange som søker etter fakta. Mange har små bygg de vil ha utviklet til noe moderne og varig med tilbygg, ta i bruk kjellerarealer og å grave seg ned. Utrolig mange utfordringer, ting som ikke blir noe av, og noe som blir bare halvparten av "drømmen"

    Det har jo blitt et "spesielt" hus i vår ferdighus tid, passe stort til å bli gammel i og passe stort for barnefamilier å flytte inn i.

    Totalt sett er det et stort vell av fakta, informasjon om valg som skal gjøres, problemhåndteringer og problemløsninger i et slikt prosjekt. Og jeg synes du har fått med det meste når jeg nå nesten leser innflyttingsrapporten (det er vel ferdig til Jul).

    Her er det veiledning for mange!

    Det finnes ganske mange byggeblogger, og der folk på flere måter også får presentert seg selv. Bl.a. gjennom de valg som gjøres.

    Jeg ser at din svigerfar ikke like å bli fotografert, men produktene viser han gjerne. Det er vel litt likt med de fleste..

    Det er ganske mye i motsetning til moderne folk, som litt ung og yr og stolt og overveldet lar seg fotografere helst i lokalmagasiner og med skryt over lykken og slikt. Som kanskje tar slutt når alle hverdagene melder seg. Når alt ikke er gjennomarbeidet i litt langsomhet.

    Bygging er et slit, men stort sett så går jo mange menneskers liv til for å lage og opprettholde bolig, trives og utfordres ( i løpet av et byggs liv oppstår mange utfordringer + elding og etterhvert utbedring). Men det er nå boligen, verdien materielt og psykisk som står i sentrum og bl.a. skaper avis overskrifter om prisutvikling. Og så rentenivået og målet på nasjonalformuen.

    Jeg synes at dette var en fin loggbok over et utrolig slitsomt og utholdende prosjekt.

    Med bilder som taler både på den ene og andre måten.

    Naboene på nedsiden av oss har over litt lengre tid hatt et svært utfordrende og arbeidsfylt prosjekt med å ta i bruk og utvide ca 120 m2 kjeller. Med 3 småbarn midt i prosessene.

    Det er så mye egeninnsats at "vanlige folk" i vår tid ikke forstår hvordan det er mulig.

    Og historisk så hører det med at opprinnelig bygger (som ikke orket kjelleren) sa at han var helt utslitt av utfordringene han møtte underveis for å bygge et "typehus" og tok tidlig pensjon etterhvert!

    Det med strømkursene burde folk forsøke å tenke gjennom.

    Strømanlegget var sent på 1950 tallet basert på bare 2 kurser (selv om nettet hadde 3), var tilpasset fast mengde strøm og "vippe" som hindret sikringsbrudd!. De som er oppvokst i "vippe-tiden" har en slags respekt for nesten ubegrenset uttak og kikker ofte på watt-meteret.

    Og så synes jeg det er fint at huset selv om det ikke er bygget etter passivhus standarder, viser vei med hvordan det har gått fra tiden der Isak av Sellanrå bygde stort hus og hogde mye ved i "Marka", til vi nå er i passivhusenes tidsalder.

    Der slike vedgubber som meg og din svigerfar står i fare for å miste noe å holde seg sprek på


    Arne Haga

    SvarSlett